Att resa till RIMYI, Pune Indien

Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute (förkortas RIMYI) i Pune i Indien, är den institution för yogaundervisning som Guruji BKS Iyengar grundade 1975. Här pågår dagligen yogaundervisning både för nybörjare och avancerade yogautövare från hela världen.

De flesta som kommer långväga ifrån går på centrets månadslånga kurser för avancerade utövare. Kurserna består av 1-2 dagliga yogaklasser samt tid för egen praktik på institutet. Varje vecka har ett tema. Första veckan ligger fokus på stående, andra veckan på bakåtböjningar, tredje veckan är framåtböjningsvecka och månaden avslutas med en veckas pranayama. Lärare på klasserna är Prashant, Gurujis son, samt seniorlärare anställda på institutet. Geeta har tidigare undervisat också, men har när detta skrivs en paus i undervisningen.

För att få komma till RIMYI måste du ansöka om tillstånd. Detta gör du genom att fylla i ett formulär som du tillsammans med en administrativ avgift skickar till institutet. Det är många som ansöker om att få komma, så du bör ansöka 1-2 år i förväg. För att få delta måste du ha praktiserat Iyengaryoga i ungefär 8 år och kunna göra Sirsasana och sarvangasana i 8-10 min. Din yogalärare måste även skriva under på att hon/han tror att du har de förkunskaper som krävs för att kunna tillgodogöra dig kursens innehåll.

För mer information om ansökan till RIMYI besök BKS Iyengars officiella websida: www.bksiyengar.com/modules/Institut/RIMYI/register.htm

Nedan följer länkar till hemsidor med ytterligare information för dig som vill resa till Pune. Samtliga hemsidor är på engelska:

Bobby Clenells Guide to Pune. Här finns information om vad du bör tänka på när du deltar i klasser på institutet, information om boende och matställen mm. Längst ner på sidan hittar du guiden är uppdaterad och nyutgiven april 2016. 

 

Kirsten Agar Wards samlade tips för Puneresenären. Här finns information om allt från vad du bör tänka på att ordna innan resan, hur du tar dig till och från Pune på bästa sätt mm. www.iyengaryoga.asn.au/wpcontent/uploads/2010/09/going_to_pune.pdf
 

En kort artikel av James Burton om hans personliga erfarenheter av att för första gången åka till Pune och ta del av undervisningen på RIMYI
 
Ansökanblankett för att resa till RIMYI:
Entréskylt till RIMYI i Pune
Fasadbild RIMYI i Pune
Minnesbyst rest för BKS Iyengars fru Ramamani
Geeta, BKS och Prashant Iyengar