Om B K S Iyengar

"B.K.S. Iyengar, av sina studenter kärleksfullt kallad Guruji, föddes den 14 december 1918 i Bellur i Indien. Som barn var han mycket sjuklig och led bland annat av malaria, tyfoidfeber och tuberkulos. Genom sin svåger, Guru Sri Krishnamacharya, kom han i kontakt med yogan. Då som ett sätt att återfå hälsa efter sina många år av sjukdom. Från 16 års ålder praktiserade han yoga under ledning av Sri Krishnamacharya.

 

När Guruji var 18 år blev han skickad av sin guru till Pune i regionen Maharashtra för att undervisa och sprida kunskap om yoga. Att vistas så långt från sin yogalärare innebar att Guruji på egen hand fick utforska yogan. Genom sin nyfikenhet och sin självdisciplin kom han att fördjupa sig i detta komplexa och omfattande ämne.

 

1943 gifte sig Guruji med Ramamani och fick tillsammans med henne fem döttrar: Geeta, Vinita, Suchita, Sunita, Savitha och sonen Prashant. Geeta och Prashant kom att bli mycket framstående och hängivna yogalärare och förvaltar fortfarande sin fars arv genom sin undervisning.

 

Den 19:e januari1975 invigdes RIMYI, Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute i Pune. Institutet är upprättat till minne av Gurujis bortgånga hustru Ramamani, och här bedrivs yogaundervisning för avancerade studenter såväl som nybörjare.

 

Gurujis sätt att undervisa var unikt för den tid då institutet bildades. Han var den första som undervisade en större grupp av studenter. Tidigare hade lärare bara undervisat en och en eller små grupper av elever.

 

Genom sitt djupa kunnande om, och erfarenhet av yoga har hans undervisning tydliggjort alla aspekter av yogan, såväl de fysiska som mentala och andliga. Genom asana ”kroppsövningar”  menar Guruji, kan vi penetrera genom de sju lagren hos våra kroppar, för att nå det allra innersta: själen.

 

Bland Gurujis mest framstående yogaelever kan nämnas J Krishnamurti, Påven Paul IV och violinvirtuosen Yehudi Menuhin. Yehudi kom så småningom att bli en nära elev till Guruji, och var den som ordnade så att Guruji fick resa till England, Frankrike och Schweiz för att undervisa. På så sätt kunde Guruji förmedla yogan till västvärlden.

 

Gurujis undervisning publicerades för första gången 1966 i boken Light on Yoga, vilken har översatts till 18 språk när detta skrivs. Sedan dess har Guruji författat 13 böcker till om yoga. En av de senaste böckerna är Light on Life, där den numera 92-årige Guruji sammanfattar yogans omfattande filosofi med exempel från sitt liv med yoga, både som lärare och elev. Guruji har inte bara varit yogalärare, utan alltid också en hängiven yogaelev. 92 år gammal utövar han fortfarande yogaasana och pranayama (’andningsövningar’) dagligen tillsammans med sina elever på institutet i Pune.

BKS Iyengar med två av sina barn Prashant och Geeta.
BKS Iyengar undervisar yoga för världsviolinisten Yehudin Menuhi
BKS Iyengars mest kända bok är Light on Yoga. Utgiven 1966